maandag 20 februari 2012

De plaats van de vrouw...

Zo, dat was wel een hele studie.... Maar dat was het dan ook weer waard.
De plaats van de vrouw in de gemeente...
Hoe vaak voelen wij ons als vrouw achtergesteld in de gemeente? De mannen.... Ja die zijn pas belangrijk. En de vrouwen.... Tja, waarom heeft God die eigenlijk geschapen? Puur voor de fun?? Néé,  laat dat duidelijk zijn. God is blij met ons en Hij houdt van ons. Meer dan wij ooit kunnen en zullen beseffen. Maar waarom staan er dan van die teksten in de Bijbel?
Vrouwen moeten gedurende uw samenkomsten zwijgen. (1 Kor 14:34) In de oude vertaling stond:      Het staat een vrouw lelijk te spreken in de gemeente.
Is dat écht zo? Moeten wij écht onze mond houden?
Nou dames, weest gerust! Gelukkig. Maar stel je de tijd van Paulus eens voor. De vrouwen waren toen veel hartstochtelijker (ik kan niet helemaal het juiste woord vinden) dan wij tegenwoordig zijn. Over het algemeen kunnen wij allemaal lezen (en schrijven), dat was in die tijd ook zeker niet het geval. En stel je nu eensvoor dat er nu een samenkomst is waarbij je met ongeveer 100 mensen samen zit. 50 mannen en 50 vrouwen. En bij alles wat er gezegd wordt is er een vrouw of een man die een wedervraag stelt of een op of aanmerking heeft.. Er staat namelijk meer. Ook van mannen dien lang willen profeteren, en hoe vaak gebeurt dat dat nog...;-), wordt gezegd; de eerste moet zwijgen.
Hetzelfde geldt voor vragen tijdens een dienst. Als je al vragen tijdens de dienst stelt hoe kun je dan verder luisteren? En wat een chaos zou het worden...
Nu is het zo als wij iets niet weten of niet snappen dan zoeken we het op, misschien op internet of we nemen een andere bijbelvertaling. Op die manier wordt er al veel duidelijk. Maar zoals je misschien wel weet, in die tijd hadden ze dat allemaal nog niet. Paulus heeft deze regels alleen geschreven om de kerkdiensten in goede orde te laten verlopen. En niet een chaotische dienst waarbij een persoon misschien belangrijk wordt.
Nee hoor, gelukkig hoeven wij ons niet stil te houden. Laten wij onze kennis delen met iedereen die het wil. Alsjeblieft... Getuig allemaal van Gods onmeetbare Grootheid, Halleluja!

1 opmerking:

  1. hoi José,
    ik begin bij het begin en heb dus eerst deze blog maar eens gelezen. mooi geschreven. Duidelijk uitgelegd. nu ga ik gauw de volgende lezen.
    groeten van mij (jeweetwelwietoch?)

    BeantwoordenVerwijderen